Pitaya İçin Budama Dönemleri
14 Nisan 2020 Yazarı Blogger 40

Pitaya İçin Budama Dönemleri

Pitaya İçin Budama Dönemleri

Pitaya uzun yıllar yaşayan fakat uzun yıllık bitkiler kadar kazık kök dediğimiz metrelerce sağa – sola ve derine gitmeyen kök yapısına ( Saçak Kök yapısına ) sahiptir. Saçak kök 30 – 50 cm kadar sağa sola ve derine ulaşmaktadır. Uzun yıllar gelişen bitki, sahip olduğu bu köklerle yaşamını sürdürmek zorundadır. İlk yılından itibaren katlanarak artan meyve ve meyve dallarına sahip olur ve özellikle her bahar dönemlerinde yeni sürgünlerle bu meyve dallarını sürekli destekler. Meyve zamanı geldiğinde meyve dalları ile birlikte bitkinin köklerine olağan üstü bir yük biner. Bu yük meyvenin verimini de etkiler. (meyve adeti, meyve gramajı, meyve lezzeti vb. )

Derin Budama

İlk yılında 1.000 ikinci meyve yılında 3.000 – 4.000 üçüncü meyve yılında 10.000 lerde meyve veren Pitaya ilerleyen yıllarda 10.000 – 15.000 aralığında havanın durumuna göre artar ya da azalır. Meyvede ki bu artma ve azalmayı başta etkileyen ana unsur havanın genel gidişatıdır. Hava şartlarından sonraki en büyük etken bakım olacaktır. Bakım içinde en başta budama ve bitki besleme gelir. Bitki besleme ne kadar önemli ise budama daha da önemlidir. Yıllar geçtikçe köklere binen aşırı yük hafifletilmeli bitki rahatlatılmalıdır. Bunun en güzel zamanlaması meyve döneminden hemen önceki son zaman aralığıdır. Derin budama dediğimiz bu zaman geldiğinde bitkinin genel sağlık durumu, yaşı ve meyve dalların deformasyonu ve ne kadar uzun süredir meyve verdiği gibi ince detaylara göre bu dallar budanır. Derin budama yapılan bu işlemden sonra bitki meyve tomurcukları için hazır hale gelir.

Diğer Budama Dönemleri  

Budama (seyreltme) için en verimli zaman ilk bahar başlangıcı öncesi ve kış dönemi öncesidir. Nasıl bir seyreltme yapılacak ve nereden başlanacaktır ? Ejder meyvesi için genel şartlar altında her şey normal sürecindeyse bir kökten gelen şapkayı aşmış meyve dallarını bir kökten 3 adet meyve dalı kalacak şekilde budama yapmak bitkiyi çok rahatlatacaktır. Gereksiz küçük ve yeni dalları beslemek ile efor kaybetmeyeceği için meyve çiçeği için daha rahat hareket ederek çiçeği meyveye döndürmede rahat bir dönem geçirecektir.

Daha fazla dal bırakmak isterseniz o sene meyve alma döneminde her daldan meyve alınamayaca fakat bir sene sonraki meyve alma döneminde bir önceki dönemden kalma meyve dalları çok daha rahat bir şekilde meyve verecektir.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

Tel: 0532 432 07 93

Pitaya İçin Budama Dönemleri
Pitaya İçin Budama Dönemleri