Pitaya Yetiştiriciliğinde Zaman Maliyeti
Pitaya Yetiştiriciliğinde Zaman Maliyeti
Ejder Meyvesi yatırımı için yatırım maliyetleri ve gelir – gider hesaplamaları yapılırken temel başlıklar, arazi, sera kurulumu, fidan, işçilik ve yıllık elektrik, su, bitki besleme gibi diğer bakım maliyet kalemleri ile yıllık üretim miktarı ve gelirler yer almaktadır.
Ticari amaçlı yetiştiricilik için araştırmalara başlandığında ilk sorulan soru fidenin fiyatı nedir ? Kaç cm uzunluğunda? Köklü mü ? Kırmızı mı ? Beyaz mı ? türü ne ? 20-30 adetle başlayalım bakalım ne olacak ? Sera şart mı ? Sera nın maliyetleri neler ? Meyvesi ne kadar ? İlaç kullanılıyor mu ? İlaç masrafları ne ? Tel, tül, demir, naylon, direk, şapka masrafları ne kadar tutar ? gibi onlarca soru daha arkasından gelmekte…
Tüm bu sorular kesinlikle yerinde ve sorulup öğrenilmesi gerekmekte ona göre bir yatırım bütçesi oluşturulmalı fakat yeni araştırmaya başlamış yada yeni yetiştiriciliğe başlamış kişilerin göremediği bilmediği ve gerçekte işin en önemli kısmı olan yetiştiricilikte gerçek maliyet olan zaman maliyeti hiç mi hiç hesaba katılmamakta ve düşünülme mektedir.
Ejder Meyvesi için Gerçek Maliyet
Pitaya nın gerçek maliyet aslında zaman maliyetidir. Diğer yukarıda sıraladığımız her şeyi satın alabilir, borçlanabilir yada kiralanabilirken zamanı satın alınamaz.Bitki fidan halindeyken olgunlaşıp meyve verebilmesi için en az türüne göre ve dikim zamanına göre 10-16 ay geçmesi gerekmektedir. Kaldı ki ilk meyve verme dönemin de 1.000 adet civarı meyve alınabilir ikinci meyve dönemi olan 28-30 ay sonra 3 – 4 bin adet meyve alınabilir ve asıl potansiyeline ulaşması ağaç formuna ulaşması gerekir bunun için de 40-50 ay gibi bir süreye ihtiyacı vardır ki bu kadar zamandan sonra 10 bin adet civarı meyve alınabilmektedir.
Maliyeti Etkileyen Faktörler
Aslında asıl önemli olanın zaman maliyetidir çünkü bitkiyi özellikle ilk yıllarında seralarda sebze yetiştiriciliğinde olduğu gibi yağmur, güneş, soğuk gibi hava şartlarından etkilenmemesi adına adeta bir bebek yetiştirir gibi özenle yetiştirilmektedir. Aşırı yağan yağmur köklerini çürütecektir aynı şekilde aşırı ve düzensiz sulama programı da kökleri aynı şekilde etkileyecektir. Güneş ışığı özellikle yaz döneminde dik geldiği için yapraklarını ve gövdesini yakacağı için tül çekilmesi gerekecektir. Kış döneminde sıfır derecenin altına düşürmemek için belirli bir yöntem bulup uygulamak gerekecektir. (soba, ısıtıcı, yeraltı suyu, kalorifer sistemi vb..) Tüm bu süreçler zamanla olabilecek ve geliştirilebilecek durumlardır.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
Tel: 0532 432 07 93