Pitaya Fidan Kesme ve Büyütme Yöntemi
17 Nisan 2020 Yazarı Blogger 36

Pitaya Fidan Kesme ve Büyütme Yöntemi

Pitaya Fidan Kesme ve Büyütme Yöntemi

Ejder Meyvesi (Pitaya) yetiştirirken özellikle bahar aylarında  çok fazla fidan vermektedir. Doğal olarak sağlıklı bir gelişim göstermesini istiyorsak bu fidanları gövdeden ayırmak gerekmektedir. Meyve dallarından yada gövdeden çıkıp büyümeye başlayan fidanlar 15-20 cm büyüklüğüne geldiğinde rengi de koyulaşmaktadır o zaman kesip ayrılmasının zamanı gelmiş demektir. Kesilmediği taktirde ana gövdeye ait kökler bir yandan gövdeyi ve meyve dallarını beslemeye çalışırken bir taraftan da bu fidanları büyütmeye çalışacağından çiçek açması, çiçeğin meyveye dönmesi, meyvenin sağlıklı büyümesi gibi olumsuz etkilenecek durumlar söz konusu olacaktır.

Yaz dönemi haziran ve aralık ayları arası genelde meyve dönemi olduğu için bu dönemde tomurcuklanma, çiçeklenme ve sonrasında da meyveye oturma dediğimiz toplamda 45 günlük bir süreç başlar her 45 günde bir bu periyot tekrarlanır. Bu durum erkenci ve geçci meyve veren çeşitlere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu dönemlerde ağaç başlangışta sürekli vegetatif olarak filizler verip kendisini ve bu filizleri büyütme eğiliminde dir. Fakat gece sıcaklıklarının artması gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının düşmesi aşırı su tüketimi gibi hava şartlarına bağlı durumlar bitkide çiçeklenme ve meyve vermeye doğru zorlar bu süreç başladıktan sonra yeni filizlenme sona erer ve tomurcuklanma eğilimi başlar.

Pitaya Fidan için son baharın sonları yada ilk bahar döneminde birazda hava şartları yumuşak giderse kış döneminde de son derece verimli geçen dönemlerdir. Bu aylarda bitki adeta filiz vermek için yarışır bazı dönemlerde günde 2-3 cm uzayarak filiz büyütmede en üst seviyeye ulaşır.

Derin budama dediğimiz budama diğer zamanlarda yapılan budamalardan farklı olarak belirli bir sezonda yapılır kış öncesi yaz dönemi öncesi gibi.. bu uygulamanın amacıda bitkinin ferahlayıp bir sonraki meyve sezonuna daha etkin bir şekilde sağlıklı bir sezon geçirmesi yada meyveye oturması için yapılır.  Pitaya Fidan belirli bir zamanlama gözetmeksizin hemen hemen her dönemde görülebilir.

Pitaya Fidan Stratejisi

Gövde ve meyve dallarında çıkan filizler stratejik olarak karar verilerek hiç büyütmeden sürekli budanması sağlanabilir.(bu durum ağacın daha sağlıklı ve hızlı gelişi açısından özellikle ilk yıllarında mutlaka tercih edilmelidir.) farklı bir strateji belirleyerek fidan yapmak istenirse gövde ve meyve dallarından gelen bu filizler kesilip torbalanması köklendirilmelidir. Torbalanan yada saksılara dikilen bu fidanlar organik köklendirici olan deniz yosunu ile 3-4 günde bir sulanarak büyütülüp gelişiminin ayrı bir yerde takip edilmesi gerekmektedir. Ejder Meyvesi (Pitaya)  kaktüs ailesinden olduğu için yüksek doğurganlığa sahiptir bu iyi takip edildiğinde ve gövdesini yormayacak bir zamanda kesilip alınması avantaj olacağı gibi zamanlama hatası olunca da gövdesini meyvesini doğal olarak ta verimini etkileyecektir.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

Tel: 0532 432 07 93

Pitaya Fidan Kesme ve Büyütme Yöntemi
Pitaya Fidan Kesme ve Büyütme Yöntemi