Pitaya Kök Çürümesi ve Toprak Analizinin Önemi
Pitaya Kök Çürümesi ve Toprak Analizinin Önemi
Ejder Meyvesi Kök Çürümesi çok karşılaşılan bir sorundur. Aşırı sulama, taze-asitli hayvan gübresi, kökleri yiyen kurt, aşırı tuzlu toprak ya da aşırı gübre kullanımlarından kaynaklanabilen kök çürümesi ile karşılaşılmaktadır. Fark edilmesi de bazen tesadüf bazen de bitki köklenmeyip solgun bir hal alınca fark edilebilmektedir. İlk bakışta bu durumlardan hangisi kök çürümesine sebep olduğunu anlamak çok zordur. Anlayabilmek için bitkinin kökünü toprak üstüne çıkarıp gözle kontrol etmek gerekmektedir eğer fiziki olarak kurt yenilmesi değilse kökün bulunduğu toprak aşırı sulu olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Toprak ta kil oranı %70 ve üzerinde ise çok su tutacağı için bitki çok sulanmasa bile topraktaki su yoğunluğundan dolayı kök çürümesi olabilmektedir. Aynı şekilde toprak ta ki kil oranı yüksek olmayıp ortalama değerlere sahipse fakat sık sulama yapılarak topraktaki su doygunluğu sürekli hale getirilmişse de yine kök çürümesi ile karşılaşmak mümkündür. Ejder Ejder Meyvesi Kök Çürümesi nin sebebi taze-asitli bir hayvan gübresi de olabilmektedir bu durumda 2 yıllık yanmış büyükbaş hayvan gübresi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Toprak Analizi
Toprağın yapısından kaynaklanan bir durumsa eğer bunu da anlayabilmek için toprak analizi yapılması gerekir çıkan analiz sonucuna göre hareket etmek gerekmektedir.
İlçe Tarım müdürlükleri ve bakanlığa bağlı araştırma merkezleri ya da özel firmalarda yapılacak olan toprak numuneleri üzerindeki analiz, toprağın ana yapısı olan killi, tınlı, kumlu ve organik madde oranlarını ortaya çıkarmakta diğer makro ve mikro elementlerinin oranlarını da veren bu analizler sonucu toprağın Ph ile birlikte su tutma özelliği de netleşmekte bu analize göre hareket etmek sağlıklı bir yöntem olacaktır.
PH değeri düşük veya yüksekse PH düzenleyici organik yöntemler uygulanmalıdır. Toprağın organiklik oranı düşükse yine benzer yöntemler uygulanmalıdır. Tuz oranı veya kireç oranı yüksek ise daha farklı bir yöntemle toprağı değiştirilmelidir dere yataklarındaki milli kumlar, ormanlık arazilerdeki tabanda birikmiş torflar geleneksel kırmızı toprakla karıştırılarak bitkinin toprağı muhakkak değiştirilmelidir.
Ejder Meyvesi (Pitaya) dikim yapıldığı toprakta 25-35 yıl boyunca ömür sürecek ve her yıl artarak meyve verecektir bunun için yetiştiği toprak çok önemlidir her yıl bahar aylarında da organik yanmış hayvan gübresi ilede desteklenmesi gerekmektedir.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
Tel: 0532 432 07 93