Pitaya nasıl yetiştirilir
11 Nisan 2020 Yazarı Blogger 18

Pitaya Nasıl Yetiştirilir?

Pitaya nasıl yetiştirilir

Ejder Meyvesi Pitaya Nasıl Yetiştirilir?


Ejder Meyvesi (Pitaya) Orta ve Güney Amerika kökenli fakat bugün ticari olarak Malezya, Vietnam, İsrail ve nihayet Türkiye’de Mersin, Adana, Antalya, Muğla gibi denize sıfır Akdeniz İkliminin hakim olduğu yüksekliği maksimum 200 rakım olan yerlerde üretilmektedir.

Uzun kaktüs benzeri ağaçlara sahip olan meyvenin çok büyük, beyaz, kokulu ve sadece gece açan hatta bir dönem Meryem Uzerli’nin dahi oynadığı diziye isim olmuş, Gecenin Kraliçesi adında çiçeğe sahiptir. Ejder Meyvesi, diğer deyişle Pitaya, tatlı , kremamsı ve çok güzel, sıradışı bir aromaya sahiptir. Tanesi 1 kg kadar olabilen Ejder meyvesinin en güzel tüketim şekli soğuk olaraktır.

Ejder Meyvesi (Pitaya)‘nin iç kısmı kırmızı meyve olan türü beyaz etli olan türe göre çok daha lezzetli ve daha tatlı bir aromaya sahiptir. Ayrıca Kırmızı ejder meyvesi çok daha faydalı ve verimlidir. Susama benzer çekirdekleriyle kivi izlenimini verir. Taze meyve olarak yenilir, kozmetikte ve ilaç sanayinde kullanılır, hatta çiçekleri de ayrıca yenilebilir ve çay olarak içilebilir.

Tohumdan mı ? Fidan Olarak mı?

Ejder Meyvesinin üretiminin genel olarak kolay olduğunu söyleyebiliriz. Kumlu milli organik madde bakımından zengin bir toprağa dikilen çekirdekler yeterli nem ve su ile desteklenerek birkaç hafta gibi bir sürede köklen dirilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey tohum almak etkili bir yöntem değildir. Piyasada satılan kısır tohum sayısı çok yüksektir ve meyve vermeden sadece çiçeklenen türe dönüşür. Tohumlar çok ucuz göründüğünden daha ekonomik görünebilir, ancak çürüyerek, tutmaması çok büyük olasılıktır. Ejder Meyvesi (Pitaya) dikimi yapmak istiyorsanız bizim önerimiz kesinlikle, fidan olarak veya çelik dediğimiz meyve dalı almanız.

Pitaya kendi başına ayakta duramayacağından dolayı asma gibi destek isterler. Desteklemek için genellikle beton veya demir gibi sağlam direkler tercih edebilirsiniz. Ejder Meyvesi (Pitaya) kuru tropikal , yarı tropikal ve ortalama yağış alan her bölgeye uyum sağlayabilir. Bunun için kış şartlarında seranızı ısıtmanız veya yeraltı suyu ile ısıyı üst seviyelerde tutmanın ve yaz döneminde de üzerine örteceğiniz gölge tülü ile aşırı sıcaktan korumanız gerekmektedir.

Ejder Meyvesi (Pitaya) ağacı çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra meyvesi olgunlaşarak hasat edilir. Dikilen fidanın çeşdine göre yılda 3-5 kez ürün almak mümkündür. Bitki hastalıklarına karşı dirençli bir ağaç olan Ejder Meyvesi (Pitaya) nasıl yetiştirilir sorusunun cevaplarından birisi de organik bitki besinleridir. Bitki organik ek besin kaynakları ve gübrelerle desteklenirse, nehir ve ırmak yataklarında alivyon içerikli toprakla büyükbaş hayvan gübresinin karışımı organik madde bakımından çok zengin olacaktır.

İlk bahar döneminde şubat- mart-nisan aylarında dikimi yapılan ejder meyvesinin fidanlarından her biri yaz dönemine kadar, neredeyse 3-5 yavru fidan verecektir. Bu durum stratejik olarak karar verilmesi gereken bir olaydır. Bitki fidan üretimi için beklenir filizleri budamadan büyütmeye çalışılır ise daha geç meyve verecek ana gövdenin gelişimi gecikecektir. Ya da bu çıkan filizler büyütülmede henüz başlangıç aşamasında kesilerek bitkinin gelişmesi sağlanarak doğal bir süreçte meyve vermesi için sürekli budama yöntemiyle meyve dallarının olgunlaşarak meyve vermesi beklenecektir. Bu tamamen yetiştiricinin vermesi gereken bir karardır.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

MOBİL TEL: 0532 432 07 93 – 0507 708 84 00

 

Pitaya Nasıl Yetiştirilir?