Ejder Meyvesi Açık Tarlada Yetişir mi ?
Ejder Meyvesi Açık Tarlada Yetişir mi ?
Türkiye de nerede yetiştireceğiniz çok önemli, muzun dahi açıkta yetişebildiği Mersin’in Anamur ilçesi ve Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin sahile 50-100 metre kadar yakın yerlerde bile dahi Pitaya açıkta yetiştirmek risklidir. Uzak Doğu ve Orta Amerika gibi tropikal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde yaz – kış sıcaklık farkı ile gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farklılıkları çok düşük olduğu ve yine bu bölgelerde kış dönemi minumum 20 – 22 derecelere kadar indiği için açık ta tarlada yetiştirilebilmektedir.
Pitayanın Hassasiyetleri
3 temel hassasiyeti olan Pitaya ağacının yetiştirilebilmesi için örtü altında olması gerekmektedir. Bu hassasiyetler aşırı sıcak, aşırı soğuk ve aşırı su. Sıcaklık 45 derecenin üzerine çıkması bitkinin su haznelerini buharlaştırıp sıkıntıya sokmaktadır ve ayrıca direk güneş ışınları geldiğinde güneş yanıkları oluşturarak bölgesel doku ölümlerine yol açmaktadır . 0 (sıfır) derecenin altıda yine su hazneleri kırağı ve donma riskini üzerinde taşımaktadır.)1-2 saat kadar – eksi derecelere belki dayanabilir fakat uzun süreli eksi dereceler bitkiyi dondurarak öldürecektir. Aşırı su, bataklık alanları ve aşırı yağmur suyu da direk köklerini etkileyerek çürütmekte ve bitkiyi tamamen öldürmektedir.
Tüm bu hassasiyetlerin yanı sıra havadar bir lokasyonda olmasıda Ejder Meyvesinin tadını rengini büyüklüğünü etkilemektedir. Seranın yan taraflarının ve üst pencerelerin havanın durumuna göre belkide yılın 8 ayı açık kalmalıdır (zamanlamayı havanın yağışlı, fırtınalı veya aşırı soğuk gibi hava şartlarına göre belirlemek gerekir)
Ejder Meyvesinin bazı türleri soğuk ve güneş yanıklarına dayanıklı olsa da 500 rakım üzerinde ve aşırı yağmur alan açık ta sera dışında bölgelerde bitkinin yaşaması özellikle erken dönemlerinde imkansız denebilir.
Eğer evde yetiştirilmek istenirse mutlaka yarı açık havalandırılabilen balkonlarda yada tam açık balkonlarda yar gölge yarı güneş alabileceği şekildebir ortam sağlanmalıdır. Hazır çiçek toprakları ile genelde dikim yapılmakta saksılara bu toprakta özellikle kalsiyum açısından genelde fakir olmaktadır. Toprak kullanımı ve tercihi hakkında https://ejdermeyvesipitaya.com/ejder-meyvesinin-toprak-tercihi/ bu yazımıza bir göz atabilirsiniz.
Ticari Olarak Yetiştiricilik
Fakat ticari bir amacınız varsa yada ufaktan evde yetiştiririm sonra ticaretine başlarım diye düşünüyorsanız Ejder Meyvesi (Pitaya) mutlaka örtü altı dediğimiz serada yetiştirmeniz gerekmektedir. Ülkemizin bulunduğu iklim kuşağı bakımından kış dönemleri bazı dönemlerde sert geçebilmektedir. Özellikle aralık – ocak – şubat aylarında ‘’0’’ sıfır derecenin altına düştüğü durumlarda, sert esen soğuk poyrazlı dönemlerde, mevsim geçişlerindeki aşırı yağışlarda tropikal iklim şartlarına uyum göstermiş bu bitkiyi seralarda koruma altına almak gerekmektedir. Ticari olarak yatırım yapılmak isteniyorsa bu hava olaylarına karşı seralarda kontrol altında yetiştirmek gerekmektedir. Bu şartları da takip edebileceğiniz gözetim altında tutabileceğiniz ve bitkiyi koruyabileceğiniz tek seçenek örtü altı (sera) yetiştiriciliğidir.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
Tel: 0 532 432 07 93