Pitaya Yetiştirirken Toprak Tercihi
12 Nisan 2020 Yazarı Blogger 166

Pitaya Yetiştirirken Toprak Tercihi

Pitaya Yetiştirirken Toprak Tercihi

Ejder Meyvesi’nin Toprak Tercihi nden önce yetiştirilemeyecek toprakları sıralamak gerekirse balçık gibi olmuş aşırı nemli topraklarda, çok sulu çamurlu sazlıklarda, çöl iklimindeki sade kumlarda, kaya gibi sert ve buz tutan uzun süren buzlu topraklarda yetişmesi çok zordur.

Pitaya‘nın ömrü 25-35 yıl civarındadır saçak köklüdür ve zamanla kökleri büyür çoğalır bitki üçüncü seneden sonra kök gelişimi optimum seviyelere yakın duruma gelir zaten kök gelişimi çok iyi bir seviyeye geldikten sonra yıllık verim miktarı ilk yıla göre 10 kat ikinci yıla göre 3 kat daha fazlalaşır. Bunun için de uygun bir toprak yapısına, vitamine, organik maddelere ve minerallere ihtiyacı vardır. Kökleri özellikle başlarda çok ince ve küçük olduğu için daha rahat hareket edebileceği toprağa ihtiyaç duymaktadır. İlk üç yıl çok daha titiz bir bakımla yetiştirilmesinin sebebi de budur.

TOPRAĞIN OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLERİ

  1. Yağmur ve sulama suyunu uygun miktarlarda geçirecek kadar gözenekli olmalı, ancak aşırı su ve besin madde kaybına neden olacak kadarda büyük gözenekli olmamalı,
  2. Nemi bitkinin ihtiyacını karşılayacak oranda tutabilmeli, taban suyunu yükseltecek kadar da tutmamalı,
  3. Bitki kök hücrelerinin iyi havalanmasını sağlayacak kadar oksijen içermeli, ancak köklerin nemli toprak taneleri ile temasını kesecek derecede de fazla havalanmamalı.

ANA BAŞLIKTA TOPRAK ÇEŞİTLERİ

1-Taşlı topraklar

2-Kumlu topraklar

3-Tınlı topraklar

4-Killi topraklar

5-Marnlı topraklar

6-Humuslu topraklar

7- Kireçli topraklar

1-Taşlı topraklar: İçeriği % 80 taş ve az miktarda topraktan oluşur. Kolay havalanırlar. Fakat su tutma kapasiteleri ve besin ihtiyaçları azdır.

2-Kumlu topraklar:% 80 kum ihtiva ederler. İşlenmeleri kolaydır. Su tutmadıklarından bol sulama gerektirirler buda topaktaki besinin yıkanıp gitmesine neden olur. besince fakir ve genelliklede asit topraklarıdır. Özellikle fidan olarak yetiştiricilik yapılacaksa Pitaya için belirli bir seviyeye gelene kadar uygundur.

3-Tınlı topraklar: yarıdan fazlası kum ve % 30–50 arasıda kilden meydana gelirler. Tava gelmeleri ve işlenmeleri kolay olduğundan tarım için elverişli topraklardır ve Ejder Meyvesi için de en uygun toprak çeşididir.

4-Killi topraklar: İçeriğinin yarıdan fazlasını kil oluşturur. Su tutma kapasiteleri yüksektir. Bu nedenle geç tava gelirler. Tava gelmeden işlenmesi halinde toprak tekstürü zarar görür. Ağır topraklar olup işlenmeleri zordur. Kurak zamanlarda toprak katı bir hal alır.

5-Marnlı topraklar.İçinde kum, kil,çakıl ve humus bulunur. Bağcılık bakımından uygun topraklardır.

6-Humuslu topraklar:Toprak sadece oluştuğu kayanın mineralleri değil bitkilerin dal kök yaprak gibi kısımlarıda içerirse böyle toprağa humuslu toprak denir. Siyah renkte bir topraktır. Koyu renk olduğu için çabuk ısınıp kolay tava gelirler.su tutma kapasiteleri iyidir.Besin maddelerince zengindirler. Tava gelince kolay işlenirler.

7-Kireçli topraklar:kil,kum humus ve kireç ihtiva ederler.kalın bir kaymak tabakası bağlarlar.suyu geçirmezler.zor işlenen bir toprak çeşididir.

Ejder Meyvesi’nin Toprak Tercihi nde dikkat edilmesi gereken asıl husus toprağın sertlik ve yumuşaklık durumudur tınlı toprak en uygun toprak çeşidi olacaktır çünkü pitayanin kökleri çok kırılgan olduğu için sert toprakta büyümekte zorlanacaktır toprağın yapısını öğrenmek içinde mutlaka toprak analizi yaptırmak gerekmektedir.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

MOBİL TEL: 0532 432 07 93

Pitaya Yetiştirirken Toprak Tercihi
Pitaya Yetiştirirken Toprak Tercihi