Ejder Meyvesinin Tadı Nasıl Biliyor musunuz?
Ejder Meyvesinin Tadı Nasıl Biliyor musunuz?
Türkiye de yeni marketlerde boy göstermeye başlayan Ejder Meyvesi (Pitaya) Makro, Migros, Metro ve yerel tropikal meyve standına sahip satıcılarda kısıtlı da olsa bulunabilmektedir.
Geçtiğimiz yıla kadar tamamı ithal olarak temin edilirken yerli üretim meyvelerde artık raflarda yerini almaya başlamış durumda. Tadına bakanlar önce hiç bir şeye benzetemedikleri Pitaya yı ikinci defa yediğinde yada farklı çeşitlerini denediğinde alışagelmiş meyvelerimiz den bazılarına benzeterek tadını açıklamaya çalışmaktalar.
Temelde 3 farklı türü olan bitkinin dış kabuğu sarı etli olan iç kısmı beyaz, yine dış kabuğu pembe olup etli olan iç kısmı beyaz olan ve dış kabuğu pembe etli olan iç kısmı kırmızı olarak farklı tat ve renklerde yetiştirilmektedir.
Bu üç tür kendi içlerinde yetiştirildiği bölgelere ve şekillerine göre alt çeşitlere sahiptir. Asıl ana vatanı Orta Amerika olan ve kaktüs ailesinden gelen Ejder Meyvesi ‘nin tadını yine yetiştirildiği bölgelerin iklim şartları ve cinsi belirlemektedir. İçi beyaz dışı pembe olanları hafif aromalı, içi kırmızı dışı pembe olanları biraz daha yoğun aromalı olurken içi beyaz dışı sarı olanları yoğun bir aromaya sahiptir.
Zamanla Uzak Doğu ve Avustralya ya kadar yetiştirilmeye başlanan bitki bulunduğu bölgelerin iklim şartlarına göre farklılaşmıştır. Uzak Doğu da muson yağmurlarının etkisiyle aşırı su alan bitkiler tadında hafif aroma kaybı gerçekleşmektedir bunun gibi bölgesel etkilenmelerden payını alan Pitaya Türkiye deki yetişme şartlarına göre nasıl bir tat alacağı merak konusuydu.
Ejder Meyvesi (Pitaya) Tatsız mı? Türkiye de tropikal iklim şartlarına en yakın bölge olan Akdeniz Bölgesinde kısmen daha rahat yetişme imkanı bulan bitki yine de tam uygun yetişme ortamını örtü altı yetiştiriciliği dediğimiz seralarda bulmaktadır. Temel hassasiyetleri olan soğuk, aşırı sıcak, aşırı su, ve hava akımı gibi etmenleri ancak seralarda kontrol altında tutulabilmektedir. Bu kontroller aşırıya gidildiği zaman bitki farklı tepki vermekte çok zayıf tutulduğunda farklı tepki vermektedir ve bu durum tadını da etkilemektedir.
Türkiye için Ejder Meyvesi yetiştirme şartları uygunsa tecrübeli bir göz ile yetiştirilebilinirse ve yetiştirilen fidanın geldiği bölge ve cinside kaliteli, kendinden dölleme olarak uygun bir cins ise gayet güzel bir tat, aroma ve büyüklükte meyve vermektedir.
Tadına bakıp test eden kişiler arasında genel yorumlara bakıldığında etli kısmı beyaz ve dışı pembe olanın Vietnam dan gelen bir cinsten ise etli kısmı kırmızı ve dışı pembe olanlarında Orta Amerika dan gelen bazı cinslerden ise gerek büyüklükleri, dış renkleri gerekse etli olan iç kısımları gayet aromalıdır aynı zamanda Türk damak tadına da uygundur.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
Tel: 0532 432 07 93