Ticari Olarak Ortalama Pitaya Sera Maliyetleri
Ticari Olarak Ortalama Pitaya Sera Maliyetleri
2 yıla yakındır sürekli Ejder Meyvesi (Pitaya) yatırımcıları ile yüz yüze yada telefon aracılığı ile konuşuyoruz meyve hakkında pazarı hakkında yetiştiriciliği hakkında ve söz dolaşıp yine maliyetlere geliyor hep doğal olarak. Hali hazırda mevcut serası olanlar için genelde çok az bir maliyete katlanarak çok hızlı hareket edebilme kabiliyetine sahip oluyorlar fakat arazi var ve hazırda sera yoksa çok daha farklı maliyetlere de katlanılmak durumunda oluyor yatırımcı.
Bu yazımızda Ejder Meyvesi (Pitaya)’nın arazi var fakat kurulu serası olmayan yatırımcıları Ocak 2019 tarihine göre ortalama bir maliyet hesabını kalem kalem sıralayarak yatırımcıya bir ışık tutmayı hedefliyoruz.
Öncelikle açık arazide olmaz mı? sorusuna edindiğimiz tecrübelerden sonra biz tercih etmiyoruz ve mutlaka örtü altı yetiştiriciliği ile bu bitkiyi yetiştirmelisiniz diyoruz. Örtü altı dediğimiz seranın da farklı kalemlerde maliyet hesapları çıkmaktadır. Bu maliyetleri belirleyen ana unsur nasıl bir sera yapılacak A tipi çatı şeklinde mi ? B tipi tünel sera şeklinde mi ? olacak ve seranın toprak seviyesinden yüksekliği ne olacak gibi soruların cevabını bulmuşsanız aşağı yukarı maliyet hesabına başlayabilirsiniz.
Çünkü A tipi çatı sera B tipi tünel seraya göre %25’e yakın daha düşük maliyetli olabilmektedir. Pitaya Sera sı yaparken A tipi çatı sera mı yapmak lazım yoksa B tipi tünel sera mı yapmak lazım bunun cevabını nasıl bulacağım derseniz teknik olarak Pitaya Sera için ikisi de aynı görevi görmekte fakat bulunduğunuz lokasyona göre tünel sera mı? daha dayanıklı olur yoksa çatı tipi sera mı? daha dayanıklı olur buna kararı verecek olan siz olmalısınız çünkü arsanın bulunduğu lokasyon çok fırtına alan bir bölgedir yada çok güneş alan ve çukur bir bölgededir bu özelliklere göre tercihinizi belirlemeniz gerekecektir.
Tüm bu stratejiyi oluştururken maliyeti çok azda olsa etkileycek olan pitaya sera sının oluk altı ana taşıyıcı yada yanlardaki taşıyıcıların yüksekliğide önemlidir ne kadar yüksek olursa bitkiler o kadar rahat edecek ona göre verimde daha yüksek olacaktır Ejder Meyvesi (Pitaya) 3 metrelik serada da 6 metrelik serada da yetişir ama verim bakımından minumum 5-6 metrelik olması bizim açımızdan tercih sebebidir.
Demirler ikinci el demir satıcılarından yada eskimiş sökülecek olan seralardan temin edilerek %30 ile %50’ye varan daha uygun fiyatlara ulaşılabilmektedir. Ancak biz aşağıdaki listede 2018 Nisan ayındaki sıfır demir fiyatlarına göre hareket ederek 1 dönüm sera için maliyetleri sıralayacağız.
1 Dönüm Pitaya Sera sı için maliyet kalemleri;
Demir: Tünel tipi için 35.000 – 40-000 TL Çatı tipi için 20.000 – 30.000 TL
Usta işçilik: 7.000 – 12.000 TL aralığında (tecrübe ve iş durumlarına bağlı değişmekte)
Kenar beton işçiliği: 1.000 – 1.500 TL aralığı
Naylon-Tül çekme işçiliği: 1.500 – 2.500 TL aralığı
Kum,Çakıl – Çimento: 2.000 – 2.500 TL aralığı
Naylon – Tül : 6.000 – 8.000 TL arası (kalitesine göre değişmekte)
Fidan dikimi yapılacak Direk sitemi: 2.000 – 3.000 TL aralığı
Damlama: 1.500 – 2.500 TL aralığı
Ejder Meyvesi (Pitaya) Fidanı: 10.000 – 30.000 TL aralığı ( alınan fidanın sağlık,kök ve boyuna göre değişmekte)
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
Tel: 0532 432 07 93