Pitaya Tohumdan Yetiştirilebilir mi?
Pitaya Tohumdan Yetiştirilebilir mi?
Temel de yetiştirebilmek için 2 yöntem vardır. Bunlardan birincisi tohumdan yetiştirmek diğeri de çelikleme denilen ağacın üzerinde ki olgunlaşmış meyve dalların dan. Tohumdan yetiştirmek zor ve zaman kaybettirecek bir yoldur, büyütüp bakımının yapılıp meyveye dönmesi uzun yılları bulmaktadır.
Tohumdan Üretim
Genelde karanlık ortamlarda nemli bir kap içinde bir iki hafta içerisin de çimlendirilebilen meyve tohumu daha sonra hafif ve geçirgen bir toprağa nakledilerek kök yapısının tam anlamıyla oluşması beklenir bir sonraki aşamada daha büyük kaplarda ve topraklarda köklendirilen minik filizler trafnsfer edilir ve düzenli sulama ile belirli bir büyüklüğe kadar yakın takipte kontrol altında tutulur. Bu yöntemle 2 – 4 sene kadar bir sürede 20 – 30 cm büyüklüğe ulaştırılmaktadır. Yine tohumdan doku kültürü yöntemiyle daha hızlı ve yüksek adetlerde laboratuar ortamlarında üretim hızlandırıla bilinirse de tohumun çimlenip 20 – 30 cm uzunluğa gelebilmesi yine uzun bir süreye ihtiyacı olur. Her iki yöntemde de çelikten olgunlaşmış bir daldan köklendirme ile tohumdan fidan haline getirilmesi arasında meyve alma zamanı bakımından 2- 4 yıl fark olacaktır.
Pitaya Çelikten Köklendirme
Çelikleme yönteminden yetiştiriciliği daha hızlı meyve alınabildiği için genellikle ticari yetiştiriciler tercih etmektedir. Çelikleme yapılacak ejder meyvesinin dalının olgunlaşmasıyla mevsimine bağlı olarak kesilerek alınır ve toprakla buluşturulur. Kesilerek alınan dal boğumundan kesilmişse direk toprağa dikilebilir. Eğer dal ortadan kesilmiş her iki yönü de kalın ise toprakla buluşturulacak bölgesi ‘V’ şeklinde makasla düzeltilip toprakla buluşturulur.
Çelikleme yapılacak dalların toprakla buluşmadan önce 4-5 gün kadar gölgelik bir alanda bekletilip sonra toprağa dikilmesi daha sağlıklı olacaktır çünkü fidenin yeni kesilen yerlerinin kuruması gerekmektedir.
Fidenin köklenme süreci toprakla buluşmasıyla başlar bulunduğu ortama ve kap şekline göre 3-4 gün ile 10 güne kadar uzayabilmektedir. Fidan hemen dikilecek asıl yerine hemen götürülmeyecekse saksıda, torbada yada küçük kaplarda köklendirebilir daha sonra asıl toprağına transfer edilebilir.
Can suyunun verilmesi aşamasında organik okyanus yosunlarından köklen dirici ile birlikte verilmesi hızlı gelişimini destekleyecektir.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
Tel: 0532 432 07 93