Pitaya Diyeti İçin 7 Harika Neden
11 Nisan 2020 Yazarı Blogger 62

Ejder Meyvesi Diyeti İçin 7 Harika Neden

Ejder Meyvesi Diyeti İçin 7 Harika Neden

Pitaya veya Dragon Fruit olarak da bilinen Ejder Meyvesi, canlı kırmızı cildi ve tatlı, tohum benekli hamuru ile bilinen tropikal bir meyvedir.

Neyse ki, Ejder Meyvesinin birçok faydasının tadını çıkarmak için tropikal bölgelerde yaşamak zorunda değilsiniz. Artık Türkiyede de üretilmeye başlandı.

İşte sağlığa faydaları ve Pitaya Diyeti İçin 7 Harika Neden

1. Yüksek Besin Maddeleri

Dragon meyvesi kalorisi düşüktür ancak temel vitamin ve minerallerle doludur. Ayrıca önemli miktarda diyet lifi içerir.

İşte bir fincan porsiyondaki ana besinlerin bir özeti (227 gram) (1 Güvenilir Kaynak, 2 ):

Kalori: 136

Protein: 3 gram

Yağ: 0 gram

Karbonhidratlar: 29 gram

Lif: 7 gram

Demir: RDI’nın% 8’i

Magnezyum: RDI’nın% 18’i

C Vitamini: RDI’nın% 9’u

E Vitamini: RDI’nın% 4’ü

Temel besin maddelerinin ötesinde, polifenoller, karotenoidler ve betasiyaninler (3 Güvenilir Kaynak).

ÖZET

Dragon meyvesi kalorisi düşüktür ancak vitaminler, mineraller ve polifenoller, karotenoidler ve betasiyaninler gibi faydalı bitki bileşikleri bakımından zengindir.

2. Kronik Hastalıkla Mücadeleye Yardımcı Olabilir

Serbest radikaller, iltihap ve hastalığa yol açabilen hücre hasarına neden olan kararsız moleküllerdir.

Bununla mücadele etmenin bir yolu, Ejder Meyvesi gibi antioksidan açısından zengin yiyecekler yemektir.

Antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek çalışır, böylece hücre hasarı ve iltihabı önler.

Çalışmalar, antioksidan bakımından yüksek diyetlerin kalp hastalığı, kanser, diyabet ve artrit gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir (4 Güvenilir Kaynak).

Ejder meyvesi, çeşitli tiplerde güçlü antioksidanlar içerir.(5 Güvenilir Kaynak):

C Vitamini: Gözlemsel çalışmalar, C vitamini alımı ile kanser riski arasında korelasyonlar bulmuştur. Örneğin, 120.852 kişide yapılan bir araştırma, daha yüksek C vitamini alımını daha düşük baş ve boyun kanseri oranlarıyla ilişkilendirmiştir (6 Güvenilir Kaynak).

Betalainler: Test tüpü çalışmaları, betalainlerin oksidatif stresle savaşabileceğini ve kanser hücrelerini baskılama yeteneğine sahip olabileceğini göstermektedir ( 7 ).

Karotenoidler: Beta-karoten ve likopen, ejder meyvesine canlı rengini veren bitki pigmentleridir. Karotenoidler açısından zengin diyetler, kanser ve kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılıdır (8 Güvenilir Kaynak, 9 Güvenilir Kaynak, 10 Güvenilir Kaynak).

Önemli olarak, antioksidanlar, hap şeklinde veya ek olarak değil, doğal olarak gıdalarda yenildiğinde en iyi şekilde çalışır. Aslında, antioksidan takviyelerinin zararlı etkileri olabilir ve tıbbi gözetim olmadan alınması tavsiye edilmez (11 Güvenilir Kaynak, 12 Güvenilir Kaynak).

Bu yüzden, ejder meyvesi şiddetle tavsiye edilir.

ÖZET

Dragon Fruit antioksidanlar, C vitamini, beta-karoten, likopen ve betalain içerir. Çalışmalar, antioksidan bakımından yüksek diyetleri, kronik hastalık riskini azaltmıştır.

3. Lif  Kaynağı

Diyet lifleri, potansiyel sağlık yararlarının kapsamlı bir listesine sahip olan sindirilemez karbonhidratlardır .

Sağlık yetkilileri kadınlar için günde 25 gram lif ve erkekler için 38 gram lif önermektedir. Antioksidanlar gibi, lif takviyeleri de gıdalardan elde edilen lifle aynı sağlık yararlarına sahip değildir (13 Güvenilir Kaynak, 14 Güvenilir Kaynak).

Bir fincan porsiyon başına 7 gram ile, Pitaya mükemmel bir tam gıda kaynağıdır (1 Güvenilir Kaynak).

Lif sindirimdeki rolü ile bilinmesine rağmen, araştırmalar ayrıca kalp hastalığına karşı korunmada, tip 2 diyabetin yönetilmesinde ve sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasında rol oynayabileceğini öne sürmüştür (13 Güvenilir Kaynak, 15 Güvenilir Kaynak, 16 Güvenilir Kaynak).

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı gözlemsel çalışmalar, lif oranı yüksek diyetlerin kolon kanserine karşı koruyabileceğini düşündürmektedir (17 Güvenilir Kaynak, 18 Güvenilir Kaynak, 19 Güvenilir Kaynak).

Hiçbir çalışma ejder meyvesini bu koşullardan hiçbiriyle ilişkilendirmese de, yüksek lif içeriği, önerilen günlük değerlerinizi karşılamanıza yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, özellikle düşük lifli bir diyete alışkınsanız, yüksek lifli diyetlerin dezavantajları olabileceğini belirtmek önemlidir. Mide rahatsızlığından kaçınmak için, diyet lifi alımınızı kademeli olarak artırın ve bol miktarda sıvı tüketin.

ÖZET

Ejder Meyvesi, porsiyon başına 7 gram lif sunarak günlük lif ihtiyaçlarınızı karşılamak için mükemmel bir seçimdir.

4. Sağlıklı Bağırsağı Teşvik Eder

Bağırsağınız, 400’den fazla bakteri türü de dahil olmak üzere yaklaşık 100 trilyon çeşitli mikroorganizmaya ev sahipliği yapar (20 Güvenilir Kaynak).

Birçok araştırmacı, bu mikroorganizma topluluğunun sağlığınızı etkileyebileceğine inanmaktadır . Hem insan hem de hayvan çalışmaları bağırsaklarınızdaki dengesizlikleri astım ve kalp hastalığı gibi durumlarla ilişkilendirmiştir (21 Güvenilir Kaynak).

Pitayanın prebiyotik içerdiği düşünüldüğünde, bağırsağınızdaki iyi bakteri dengesini potansiyel olarak artırabilir ( 22 ).

Prebiyotikler , bağırsağınızdaki sağlıklı bakterilerin büyümesini destekleyen spesifik bir lif türüdür.

Tüm lifler gibi bağırsaklarınız onları parçalayamaz. Bununla birlikte, bağırsaklarınızdaki bakteriler onları sindirebilir. Lifleri büyüme için yakıt olarak kullanırlar ve faydalarından faydalanırsınız.

Özellikle, ejder meyvesi esas olarak iki sağlıklı bakteri ailesinin büyümesini teşvik eder: laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler ( 22 , 23 , 24 ).

Düzenli olarak tüketilen prebiyotikler, sindirim sisteminizde enfeksiyon riskini azaltabilir. Prebiyotikler, kötü bakterilerin üstesinden gelebileceğine inandıkları iyi bakterilerin büyümesini teşvik edecektir.13 Güvenilir Kaynak, 25 Güvenilir Kaynak).

Bazı çalışmalar ayrıca prebiyotiklerin inflamatuar bağırsak hastalığı ve kolon kanseri semptomlarını hafifletebileceğini düşündürmektedir. Ne yazık ki, bu bulgular tutarsız (13 Güvenilir Kaynak, 25 Güvenilir Kaynak).

Prebiyotikler üzerine yapılan araştırmaların çoğu olumlu olmakla birlikte, Pitaya meyvesinin prebiyotik aktivitesi üzerine yapılan araştırmalar test tüpü çalışmaları ile sınırlıdır. İnsan bağırsağı üzerindeki gerçek etkisini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET

Dragon Fruit, bağırsakta sağlıklı bir gastrointestinal sistem ile ilişkili sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik edebilir.

5. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Vücudunuzun enfeksiyonla mücadele yeteneği, diyetinizin kalitesi de dahil olmak üzere birkaç farklı faktör tarafından belirlenir.

Ejder meyvesin  deki C vitamini ve karotenoidler bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve beyaz kan hücrelerinizi hasardan koruyarak enfeksiyonu önleyebilir (26 Güvenilir Kaynak, 27 Güvenilir Kaynak).

Bağışıklık sisteminizdeki beyaz kan hücreleri zararlı maddelere saldırır ve tahrip eder. Bununla birlikte, serbest radikallerin verdiği hasara karşı son derece hassastırlar (26 Güvenilir Kaynak, 27 Güvenilir Kaynak).

Güçlü antioksidanlar olarak, C vitamini ve karotenoidler serbest radikalleri nötralize edebilir ve beyaz kan hücrelerinizi zarara karşı koruyabilir.

ÖZET

Pitaya meyvesinin yüksek C vitamini ve karotenoid kaynağı, bağışıklık artırıcı özellikler sunabilir.

6. Düşük Demir Seviyesini Artırır

Ejder meyvesi demir içeren birkaç taze meyveden biridir.

Demir, vücudunuzdaki oksijenin taşınmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca gıdanın enerjiye bölünmesinde önemli bir rol oynar (28 Güvenilir Kaynak).

Ne yazık ki, birçok insan yeterince demir alamıyor. Aslında, dünya nüfusunun% 30’unun demir eksikliği olduğu ve dünya çapında en yaygın besin eksikliği olduğu tahmin edilmektedir (29 Güvenilir Kaynak).

Düşük demir seviyeleri ile mücadele etmek için çeşitli demir açısından zengin gıdalar tüketmek önemlidir . Zengin demir kaynakları et, balık, baklagiller, fındık ve tahılları içerir.

Bir porsiyon önerilen günlük alımın% 8’ini (RDI) içerdiğinden, ejder meyvesi başka bir harika seçenek olabilir. Ayrıca vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olan C vitamini içerir (28 Güvenilir Kaynak).

ÖZET

Pitaya, vücudunuzun bu önemli mineral emilimini artırabilecek bir kombinasyon olan C vitamini ile birlikte demir sağlar.

7. Magnezyum Kaynağı

Ejder meyvesi çoğu meyveden daha fazla magnezyum içerir , RDI’nızın% 18’i tek bir bardakta bulunur.

Ortalama olarak, vücudunuz 24g magnezyum veya kabaca bir ons (30 Güvenilir Kaynak).

Görünüşte küçük olan bu miktara rağmen, mineral hücrelerinizin her birinde bulunur ve vücudunuzdaki 600’den fazla önemli kimyasal reaksiyonda yer alır (31 Güvenilir Kaynak).

Örneğin, gıdanın enerjiye ayrılması, kas kasılması, kemik oluşumu ve hatta DNA’nın oluşturulması için gerekli reaksiyonlarda yer alır (30 Güvenilir Kaynak).

Daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır, ancak bazıları daha yüksek magnezyum alımının kalp hastalığı ve inme riskini azaltabileceğini göstermektedir (32 Güvenilir Kaynak).

Çalışmalar ayrıca magnezyumun kemik sağlığını desteklediğini göstermektedir (33 Güvenilir Kaynak, 34 Güvenilir Kaynak).

Pitaya Diyeti İçin 7 Harika Neden sıraladık ülkemizde de artık yetiştirilen meyve haziran ve ocak ayları arasında taze taze alınabilir rahatlıkla ulaşılabilir duruma gelmiştir.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

MOBİL TEL: 0532 432 07 93

Ejder Meyvesi Diyeti İçin 7 Harika Neden
Ejder Meyvesi Diyeti İçin 7 Harika Neden