Ejder Meyvesi Uyum Süreci
Ejder Meyvesi Uyum Süreci
Ekvator iklim kuşağında doğal olarak yetiştirilen Pitaya bir sonraki iklim kuşağı olan ılıman iklim kuşağına geçişte özellikle kış şartlarında zorluklarla karşılaşmaktadır. Ilıman iklim kuşağının tipik bahar ve kış dönemlerindeki yağışlar ve ”0” derece ve altı Pitaya için zorluklar yaşatmakta bu yüzden hava olaylarının kontrol altında tutulması gerekmektedir. Son yıllarda yaşanan ve tüm dünyada olumsuz etkileri gözlemlenen küresel ısınmanın etkisi ile aşırı yağışlar, dolu ve kar şeklinde olduğunda metre karelere çok fazla yağmakta ve bu durum bölgesel felaketlere sebep olmaktadır aynı şekilde hortumlar fırıtınalar yerli yersiz sıcaklık artışları ve azalışları mevsimlerin değişmesi, denizlerin seviyesindeki değişimler olumsuz olarak etkilemektedir. Türkiye de ılıman iklim kuşağında olduğu için Ejder Meyvesi ülkemizde doğal alarak yetişememektedir. Örtü altında yetiştirilebilen Pitaya nın ekvatoral iklim kuşağındaki hava şartlarına yaklaştırılarak uyum süreci yaşamaktadır. Bu uyum sürecinde seralarda dönem dönem aşırı sıcaklar ve havasız kalması ve bunlara bağlı olarak bazı olumsuz etkilerle de karşılaşılmaktadır. 45 derecelerin üzerinde fotosentez yapması zor olacağı için bazı önlemler almak gerekmektedir. Seraların üzerine gölge tülü çekilmesi, gölge tozu atılması ve sisleme uygulaması yapılması bu önlemlerden bazılarıdır.
Sislemenin Ejder Meyvesine Etkisi
Sisleme eskiden beri bazı seralarda kullanılan nem arttırıcı-ısı düşürücü bir yöntemdir. Damlama sulamanın bir alternatifi değil aksine bazı dönemlerde birlikte bile kullanılmaktadır. Yağmurlama sulama yöntemini de andıran sisleme yöntemi ile su adeta buharlaştırılarak seranın içerisinde nem oranını arttırırken seranın içerisindeki ısınmış havayı da seranın havalandırmalarından dışarıya iterek bir serinlik oluşturur. Bu serinlik özellikle Temmuz-Ağustos aylarındaki aşırı sıcaklardan bunalan bitkiler için bir nefes alma ve sağlıklı gelişim sağlamaktadır.
Akdeniz ikliminde özellikle Temmuz-Ağustos dönemindeki aşırı sıcaklarda hava bazen 40 ve üzerinde derecelere çıkabilmektedir. Ejder Meyvesi (Pitaya)’nin özü ve yapraklarının da neredeyse %90′ lık bir kısmı su olduğu için bu aşırı sıcak dönemde sisleme adeta bir emniyet sübabı görevi olmaktadır. Özellikle 40 dereceler ve üzerindeki seyreden hava şartlarında 1’er saat aralıkla sisleme yapılarak Ejder Meyvesi (Pitaya)’nın etkilenerek sağlıksız bir hale gelmesini önleyebilmektedir.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
Tel: 0532 432 07 93